Új útvonalon a Fertő-tótól a Balatonig

Kastélytól kastélyig járhatjuk be hazánk két páratlan tavát összekötő kerékpáros útvonalát, amely a közelmúltban lett kijelölve és kitáblázva.

Köszönhetően az elmúlt évek kerékpárút-hálózat fejlesztéseinek, nemcsak a városokban nőtt meg a bringaforgalom, vidéken is egyre hosszabb útszakaszokat jelölnek ki a kétkerekű turizmus számára. Legutóbb Fertőd és Keszthely között kerültek ki egységes arculatú kerékpáros táblák egy olyan útvonalon, ami gyakorlatilag hídként köti össze hazánk két fontos turisztikai térségét, valamint a magyar és az osztrák idegenforgalmat.

fobejarat-udvar-foto-gulyas-attila.jpg

Ez a 130 km-es útvonal nem csupán a közlekedésről vagy a sportról szól, hanem igazi élményszerzésről is. Érinti a Rábaköz, a Kemeneshát és Kemenesalja vidékét, majd követve az új táblákat, dimbes-dombos tájjal szegélyezve lecsoroghatunk egészen a magyar tenger partjáig.

Az újonnan kijelölt 13-as sorszámú kerékpárútvonal túlnyomó részt aszfaltozott és alacsony forgalmú mellékúton vezet, de pár kilométer hosszan mezőgazdasági földutakon, illetve hangulatos erdei úton is halad. Utóbbi inkább a Kissomlyó és Hévíz előtti szakaszokra igaz, de ezek sem túl hosszúak, és inkább csak a báját, változatosságát adják a túrának.

terkepfertobalaton.jpg

Akik kerékpárosként inkább a sík vidékeket szeretik meghódítani, azoknak tetszeni fog ez a kevés szintemelkedést tartogató út. Azoknak is csak ajánlani tudjuk, akik kényelmesen, több megállós gurulással szoktak haladni, miközben az elgördülő tájat szemlélik. A településeket és újonnan létesített pihenőhelyeket sűrűn érintő útvonal nagyban megkönnyíti a túránk megtervezését, szakaszolását, amit akár több nap alatt is teljesíthetünk. Az új kihelyezett táblák pedig nemcsak megkönnyítik a tájékozódást, de a terepi navigációt akár teljes egészében is rájuk bízhatjuk. Igaz, ehhez figyelmesnek kell lennünk a kereszteződéseknél és a letéréseknél, ezért nem árt, ha van nálunk GPS.

jul-17-18_182-2.jpg

Egy biztos, mindegy melyik irányból vágunk neki az útnak, mindkét végállomás strandokkal és a tavakat megkerülő, kiépített kerékpárutakkal várja a bringásokat, egyfajta kerékpáros és turistaparadicsomként, számos lehetőséget kínálva a kikapcsolódásra és a pihenésre. 


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Forrás: turistamagazin.hu
Fotók: turistamagazin.hu