Tanácsok kerékpáros túrázáshoz

Aki szereti a mozgást, a jó levegőt, az előbb-utóbb kipróbálja a biciklizést is a szabadban. Valaki csak enyhe lankákon szeret biciklitúrázni, egyesek pedig a hegyi terepbiciklizést részesítik előnyben. Bármilyen kerékpártúrára induljunk is azonban, nagyon fontos a kerékpár kiválasztása, a jó felszerelés és a kiegészítők. Az ezekkel kapcsolatos tanácsokat gyűjtöttük neked most egy csokorba.

A kerékpár

Kerékpáros túrázáshoz lehetőleg a túra során várható terepviszonyoknak megfelelő kerékpárt válasszunk vásárláskor. Mindenképp olyan kerékpáros- vagy sportszerboltban ajánljuk a vásárlást, ahol az eladó jártas a kerékpáros túrázásban, hozzáértő, esetleg saját tapasztalatai is vannak. Mondjuk el neki, milyen terepen kívánjuk használni kerékpárunkat és bizton tud majd segíteni nekünk.

bicycle-touring-across-pohorje-2-1024x678.jpg

Általában elmondható, hogy a mai váltós terepbiciklik alkalmasak az általános kerékpártúrákhoz, tereptúrákhoz. A teleszkópos bicikli jó szolgálatot tehet hegyi terepen, de ha csak síkságon, vagy pl. a Balaton körül szeretnénk próbára tenni magunkat, akkor nem csak felesleges, de kifejezetten nem ajánlott. Tudni kell ugyanis, hogy a teleszkóp el is nyeli a mozgási energiákat, tehát végső esetben még nagyobb erőkifejtést kell tennünk egy vízszintes terepen ahhoz, hogy előrehaladjunk. Kompromisszumos megoldás lehet a csak első teleszkópos bicaj. Az, hogy milyen árkategóriájú bicajt válasszunk, függ a pénztárcánktól és a használat módjától is. Óvakodjunk a nagyon olcsó, gagyi szerkezetektől! Nem csak hogy nem tartósak, de akár veszélyessé is válhatnak egy használat közben felmerülő műszaki hibánál.

A kiegészítők

Bukósisak

A legfontosabb kellék. Sokan idétlennek, zavaróak tartják, de egyrészt kötelező a közlekedésben, másrészt az életed múlhat rajta. Aki azt képzeli, hogy csak hegyi terepre szükséges, nagyon téved! Elég egy hirtelen beragadó első fék nagy sebességnél, és máris a fejünkkel érjük a bitumenezett utat… Kiválasztásnál lehet szempont a súly, a szellőzés, illetve az is, hogy mennyire állítható a fejkerület körül. Mindenképp legyen jól rögzíthető a hevederek segítségével és nem szabad mozognia kerékpározás közben a fejeden.
A sisak belsejébe célszerű beleírni a következő adatokat (név, cím, telefonszám, vércsoport) Mindez baleset esetén rendkívül fontos lehet.

Világítás

Kötelező a hátsó rögzített piros színű lámpa, mely sötétben, szürkületkor bekapcsolva messziről jelzi más a közlekedésben részt vevő járműnek, hogy előtte haladunk. Ebből ma már igen nagy a választék. általában elmondható, hogy minél erősebben, feltűnőbben világít, annál jobb funkciót lát el. Ugyanakkor ne essünk túlzásokba, mert akár zavaró is lehet a fénye a többi közlekedő számára. Az sem utolsó szempont, hogy egy adag elemmel vagy akkumulátorral milyen hosszan működik. Ajánlott azon típust választani, ami olyan akkumulátorral működik, amely más elektromos készülékünkbe is passzol. Így pl. ha lemerül a benne található elem, akkumulátor, akár a fényképezőgépünkből és áttehetjük pillanatnyi megoldásként az akkumulátorokat a következő töltésig. Sötétedéskor hasonló funkciót lát el az első lámpa azzal a különbséggel, hogy így nem csak láthatók leszünk, de mi magunk is látjuk majd az utat. Ma már nagyon jó minőségű első lámpák kaphatók a bicajokra. Alternatív ötletként tudjuk ajánlani, hogy amennyiben gyalogtúrázol és rendelkezel fejlámpával, hogy az is megfelel ennek a célnak és nem kell külön lámpát vásárolnod. Az oldalprizmák felhelyezése növeli az utazási biztonságod, ezek színe borostyánsárga kell, hogy legyen. Kaphatóak biciklis üzletekben a ruházatra rögzíthető fényvisszaverő prizmák is, ezekkel még tovább növelhető a biztonság.

Túratáskák

Elsődleges szabály, hogy amit, lehet a biciklire rögzítsünk. A rögzített táska nem mozoghat. Ha lehet, kerüljük a hátizsákot a biciklitúrán. Terheli a hátat, a gerincet, és nem is igazán erre a találták ki. Gátol a szabad mozgásban. Akár hosszú távon, akár hegyi terepeken kényelmetlen és fárasztó. Ha hosszabb távra, akár több napos kerékpártúrára indulunk, akkor javasoljuk a csomagtartóra rögzíthető kb. 50-60 liter befogadóképességű táska beszerzését.Rövidebb túrák esetén elégséges egy övtáska is, ha beleférnek a legfontosabb cuccok.

20170613_153016.jpg

Fontos, hogy a táskát úgy tudjuk rögzíteni, hogy ne akadályozzon a hajtásban, mozgásban, kormányzásban minket. A váztáska, nyeregtáska az övtáska helyett is, ideális megoldás rövidebb túrákhoz. Jól rögzíthető, és a legfontosabb dolgaink elférnek benne. A bicajunk stabilitása sem szenved csorbát. Persze csodákat ne várjunk tőle, egy esőkabátot nem igazán tudunk majd belegyömöszölni… Kapható kormányra szerelhető első táska is. Gondoljuk át azonban, hogy egy kitettebb terepen a kormányzás rendkívül fontos, a kormányra szerelt plusz súly pedig megnehezíti a manőverezést ezért ezt csak hosszabb, egyenletesebb utakra ajánljuk. Ha ilyet használunk, ügyeljün rá, hogy a könnyebb cuccokat helyezzük el benne.

Kilométeróra

Saját teljesítményünk mérésére kiváló segítség egy kis sebességmérő “computer”. A későbbi túráink méretezésénél jó alap lehet az addig megtett túrák kilométeróránkkal bemért átlaga.

Kerékpárzár

Ajánlott beszerezni egy kerékpárzárat, mely a lopások ellen védhet, ha otthagyjuk valahol a biciklit. Persze csodákat ezektől se várjunk, mert ennek ellenére minden elköthető, ha nagyon akarják. Ha rögzítjük a biciklit, akkor ne a kerékhez rögzítsük, hanem lehetőleg a vázhoz. Ez azért fontos, mert a kerék egyszerű leszerelésével pillanatok alatt elvihető a kerékpár, így visszatérve marad egy kerekünk és egy kerékpárzárunk… épp ezért ha mindenképp eltávolodunk a bicajtól, akkor azt mások által is jól látható helyre rögzítsük. A nyilvánosság nagy visszatartó erő a tolvajok számára.

Kulacs

Mozgás közben a folyadékot pótolni kell, erre a legmegfelelőbb a rögzített, könnyű kulacs. Számtalan színben, formában kapható. Lényeg, hogy könnyen levehető legyen és praktikusan elhelyezhető a kerékpáron.

Biciklis kesztyű

Hosszú távon nagyon hálás tud lenni – főleg keményebb borítású kormányok esetén – egy kerékpáros kesztyű. Aki hosszabb túrán vett részt biciklivel, annak nem kell részletezni, miért is jó ez… De akár terepen is főleg lefelé haladva súlypontunk a kezünkre nehezedik, ezáltal tenyerünk még nagyobb igénybevételnek van kitéve. A rázkódást tompítja, ezáltal is kíméli a kezet, tenyeret.


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Forrás: turázzvelünk.hu
Fotók: utazom.com, bicajos.com