Garbolc – az ország legkeletibb pontja

Garbolc az ország legkeletibb lakott települése. A Túr folyó mentén fekszik, kb. 2 kilométerre a magyar-román-ukrán hármashatártól. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu a román határátkelőtől, Csengersimától 16 km-re, Túristvánditól pedig 25 km-re található. A 0 kilométerkőhöz Garbolc legkeletibb pontja 293 kilométerre, míg a legnyugatibb fekvésű településtől, Felsőszölnöktől pedig 525 kilométerre helyezkedik el. A legutóbbi, 2015-ös népességi adatok szerint mindössze 143 lakosú.  

Magyar-román-ukrán hármashatár, Garbolc

A település határában található Magyarország legkeletibb pontja, melyet emlékoszloppal is megjelöltek. További nevezetessége a Református templom, melynek építését 1844-ben kezdték el, de csak 1868 és 1888 között épült fel. A torony vitorláján 1867-es évszám látható. A templom belső terében kékre festett sík deszkamennyezet, a torony-felőli, nyugati oldalon karzat, a déli oldalon falazott szószék található.

Református templom, Garbolc

A Túr folyó a Keleti-Kárpátok belső vonulatában található Avasfelsőfalu határában ered, Garbolcnál a magyar-román-ukrán hármashatár közelében lépi át a magyar-román határt. Magyar területre érve a folyó még elég nagy eséssel érkezik, erősen kavicsos hordaléka csak Kishódos és Tisztaberek községeknél változik át homokossá. A Túr folyó heves folyású, áradásai sebesen követik egymást. A folyó szabályozása előtt sűrűn kanyargó volt, Olcsvaapátinál érte el a Tiszát. Egy ága Nagyarnál elszakadva közvetlenül folyt a Tiszába. Petőfi Sándor itt írta A Tisza című versét.

Petőfi emlékhely, Nagyar
Petőfi emlékkiállítás, Nagyar

A szabályozás előtti áradások idején hatalmas területek kerültek víz alá. Települések és mezőgazdasági művelésre alkalmas részek csak a magasabban fekvő területeken alakultak ki, a legelők azonban állattartásra kiválóak voltak. A Túr medrének hossza az eredettől a Tiszába való beömlésig 146,5 km volt. Garbolc egyike volt az 1970-es évben a Szamos által elpusztított öt falunak. Az árvízvédelmi töltés által nem védett községet 1970 májusában öntötte el az épületek jelentős részét tönkretevő zöldár. Az államilag támogatott újjáépítés ellenére sok garbolci döntött az elvándorlás mellett, így a település lakossága az 1970-es 325 főről 1980-ra 193 főre esett vissza, jelenleg 143 lakosú.

Túr folyó, Garbolc


Forrás: bicajos.com, wikipedia.org

Képek, videó: bicajos.com


Ha tetszett a cikk, lájkold Facebook oldalunkat, iratkozz fel YouTube csatornánkra, vagy kövess minket Instagram profilunkon!