Bringás túratippek #1: Magyarország világörökségi helyszínei – Hollókő

Hollókő a világ első faluja, amely megkapta az UNESCO világörökség címet, és így világszerte ismert lett. Járd végig a 8 hazai világörökségi helyszínt és ezen az állomásán ismerd meg ezt a csodálatos, gazdag kultúrával megáldott települést.

Hollókő Ófalu egy palóc település Nógrád megyében. A csupán 145 hektáron elterülő falu élő példája a 20. század előtti falusi életnek. Megtalálható a hagyományos palóc építészet és anyaghasználat, mindez pedig tökéletes összképet alkot a környezetével.


TOVÁBBI VIDEÓS TIPPEK:


A faluban 55 épület lakó- és gazdasági épület található, valamint egy kis fatornyos templom, emellett a világörökségi területhez tartozik a falu fölé magasodó várrom is, mely valamikor a 14. század elején épülhetett.

headerimage3b.png

Évszázadokon keresztül minden házat alapozás nélkül, fából építettek, aminek következménye sajnos az 1909-es nagy tűzvész volt, mely súlyos károkat okozott. Azután a házakat vályogból kőlapra építették, cserépzsindellyel, de nagyon ügyeltek a tradíciókra, hogy az eredeti formájukat megőrizzék, hűek legyenek a palóc népi építészethez. Az akkor kialakult arculatot sikerült megőrizniük a mai napig. Emellett őrzik a palóc hagyományokat, ünnepeken például kézzel szőtt, hímzett népviseletbe öltöznek. Egy bájos, kedves falu, ahol több házban is találkozunk kis helyi múzeumokkal. Érdemes ellátogatni és tenni egy sétát a hangulatos házak között.

169_OKKT_Vanyarc_Palóc_út

Látnivalók Hollókőn: Ófalu, Palóc Babamúzeum, Erdészeti Múzeum és Kelemen Ferenc fafaragó-népművész állandó kiállítása, Falumúzeum, Postamúzeum, Szövőház, Tájház, Legendák Háza, Vármúzeum.


Ha tetszett a cikk, lájkold Facebook oldalunkat, iratkozz fel YouTube csatornánkra, vagy kövess minket Instagram profilunkon!

Forrás: világörökség.hu, palócút.hu
Fotók: világörökség.hu, palócút.hu, bicajos.com