Bringás túratippek #2: Magyarország világörökségi helyszínei – Aggteleki-karszt

BRINGÁS TÚRATIPPEK 2. RÉSZ – Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai

Magyarország és Szlovákia közös felterjesztése alapján 1995-ben kerültek az UNESCO Világörökség listájára a Gömör–Tornai-karszt, tehát az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt (Tornai-karszt) barlangjai.

A két ország határvidékének barlangjaiban nemcsak egyedülálló természeti, de gazdag kultúrtörténeti értékeket is találhatunk. A döntésnél figyelembe vették a természeti formák rendkívüli változatosságát, komplexitását és viszonylagos érintetlenségét. A terület jelenleg ismert 712 barlangjából 273 nyílik Magyarországon.


KIEMELT TIPP:

YOUTUBE FELIRATKOZÁS ITT >> BICAJOS


A mintegy 2 millió éve kialakult barlangok rendkívül változatosak: a legtöbb folyóvizes eredetű, de akad itt a beszivárgó vizek oldó hatására kialakult zsomboly (aknabarlang) és a mélyből feltörő vizek által formált barlang is. A listát 2000-ben bővítették ki a Dobsinai-jégbarlanggal.

1200px-Aggtelek_-_Baradla

Ez a földalatti különleges mesevilág, az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai kiemelkedő és népszerű látványosságai hazánknak és Szlovákiának is. A több mint ezer ismert barlangból álló rendkívüli rendszer több tízmillió éve formálódik. Páratlan és változatos különböző színű, alakú és méretű cseppkövek, zászlók, lefolyások és egyéb különleges cseppkőformák, kalcitlemezek és borsókőféleségek díszítik. Ez a függőleges aknabarlangokkal is tarkított gyönyörű világ egyedülálló ökoszisztémával rendelkezik.

Több mint ötszáz állatfajnak ad otthon, köztük két veszélyeztetett denevérfajnak is. A barlangrendszer legjelentősebbje a 26 km hosszú Baradla-Domica barlangrendszer, mely a mérsékelt égöv leghosszabb cseppkődíszes, aktív patakos barlangja. A Nemzeti Parkban több túra keretén belül járhatjuk be a betonjárdával, lépcsőkkel kiépített, kivilágított szakaszokat utcai ruhában, de lehetőség van barlangász vezetésével overallos, fejlámpás túrán is részt venni. Egy egyedülálló “földalatti múzeum és terepi laboratórium”.


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Forrás: világörökség.hu, kulturpara.blog
Fotók: világörökség.hu, bicajos.com