Bringás túratippek #5: a déli határszakasz erődítményei – Páka

A második világháborút követően, alig négy év alatt építette a magyar Néphadsereg a Szegedtől az Őrségig húzódó, kibetonozott bunkerekből, lövészárkokból és géppuskafészkekből álló, 627 km hosszú védvonalat. A történészek csak magyar Maginot-vonalnak nevezik ezt a déli határszéli erődítményrendszert, aminek Páka közelében húzódó szakaszán tizenhét darab maradt épen.

img_4072.jpg

Az eredeti szándék szerint a Jugoszlávia felől érkező, veszélyeztető támadástól kellett volna, hogy védje az országot. Teljes titokban, a falusiak tudta nélkül, éjszaka épült a védvonal. A védelmi rendszer történetét a helyszínen színes ábrák és táblák ismertetik. Innen is tudható, hogy az egykori Jugoszlávia felől várt támadások kivédésére tervezték meg és építették ki 1951 és 1955 között a bunkerhálózatot. A 627 kilométeres határszakaszon 215 zászlóaljvédő körletet terveztek, ebből 1953-ig csaknem száz készült el. A teljes beruházásnak csak a 40 százaléka készült el, ugyanakkor arról szóltak a tervek, hogy a későbbiekben a határtól jóval beljebb is lesznek erődök.

A hidegháborús feszültség enyhülése után aztán téeszek, tanácsok, majd gazdák, önkormányzatok, erdészetek tulajdonába kerültek a hadászati állások, s folyamatosan pusztultak. A legtöbb bunker mára összedőlt, alig néhány száz maradt épen, ráadásul azokat is jobbára vastag földréteg borítja. A történészek által csak magyar Maginot-vonalnak nevezett erődítménysorból ugyanakkor a véletlennek köszönhetően – a Nagykanizsa és Lenti között félúton lévő – Páka közelében különösen sok, tizenhét építmény maradt épen. Ezt használta ki az alig 1300 lakosú falu: Páka egy szabadtéri múzeum létrehozásával emléket állított a védvonalnak, egyúttal megteremtette a térségben a “haditurizmust”.

A védrendszerből harckocsi-fedezékek, géppuska- és lövegtüzelő állások, és olyan objektumok maradtak fent, amelyek a terepadta lehetőséget kihasználva lezárták a fő közlekedési irányokat. Tény, hogy 1956–61 között sok létesítményt leromboltak, ám a védelmi vonal tökéletesen követhető és jó néhány eredeti bunkerre rálelhetünk.


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Forrás: kulturpart.hu
Fotók: nol.hu