Bringás túratippek #3: Magyarország világörökségi helyszínei – Fertő/Neusidlersee kultúrtáj

Bringás túratippek #3: Fertő-Hanság Nemzeti Park és Neusiedlersee Seewinkel Nationalpark

Amikor azt halljuk, hogy Fertő kultúrtáj, akkor szinte mindenki látja maga előtt Európa legnagyobb sósvizű szikes tavát, a 310 négyzetkilométeres Fertő-tavat, mely számos ritka növény- és állatfajnak ad otthont.

14a_weiden_am_see_fertc591-tc3b3.jpg

A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította, hiszen Európa nemzetközi jelentőségű vadvize és a kontinens legnagyobb sósvizű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője.

A határ az idők során ugyan kettészelte a vidéket, de mind a magyar és mind az osztrák oldala nemzeti park (Fertő-Hanság Nemzeti Park és Neusiedlersee Seewinkel Nationalpark). A térségben hagyományos szőlőművelés, bortermelés és állattartás is jellemző, ezt tükrözik a térség építészeti sajátosságai is, ráadásul az itt találkozó különböző kultúráknak köszönhetően történeti és néprajzi kincsekben is bővelkedik.


KIEMELT TIPP:

YOUTUBE FELIRATKOZÁS ITT >> BICAJOS


A középkor folyamán városok és falvak hálózata alakult ki, ide értve az osztrák oldalon például Rust, Purpach, Mörbisch am See és Breitenbrunn településeket, magyar oldalon Fertőrákost, Balfot, Hidegséget, Fertőbozt és Hegykövet. A táj impresszív természeti változásai a helyi lakosok képzeletében ma is mondák, mesék és legendák formájában gazdagítják a terület kulturális örökségét.

A tó körüli települések főutcáján ma is dominál a XVIII. század építészeti öröksége. Ekkor épült a fertődi Esterházy és a nagycenki Széchenyi Kastély is, melyek különleges értéket képviselnek e kulturális tájegységben.

03_Fertőd_Esterházy-kastély, kastélykert

A Fertő-tó / Neusiedlersee régió jelenlegi formájában tehát egy folyamatos és dinamikus fejlődés eredménye, mely szemléletes példája annak, hogy a különböző emberi kultúrák hogyan tudták lakótereiket ezzel a különleges és változatos természeti környezettel szimbiózisban kialakítani. Ez a természeti és földrajzi feltételek mellett a föld használatának, valamint az állattenyésztésnek és a szőlő kultúrának az eredménye.


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Forrás: világörökség.hu, kulturpara.blog
Fotók: világörökség.hu, bicajos.com