5 tanács kezdő bicikliseknek

Biciklizni mindenki tud, csak felülsz rá és gurulsz, nem nagy ügy, legalábbis mindenki ezt mondja. Azért a valóságban mégsem ennyire egyszerű. Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha kezdő bringás vagy.

1. Találd meg az igazit

Válassz olyan kerékpárt magadnak, ami illik a testalkatodhoz, és amivel biztonságosnak érzed a tekerést. Próbáld ki, mielőtt megvennéd, mert azt is ellenőrizni kell, hogy mennyire kényelmes. Ha nem tudod, hogy milyen bringa való neked, kérj segítséget egy kerékpár szaküzletben, ahol segítenek kiválasztani a legideálisabbat.

2. Szerezd be a kötelező tartozékokat

A következő tartozékokkal kell rendelkeznie a bringádnak, ha teljesen legálisan szeretnéd meghódítani az utakat:

  • egy könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel
  • két fékkel
  • egy csengővel
  • egy fehér fényt adó lámpával
  • egy piros fényt adó lámpával
  • két fényvisszaverővel
  • az első keréken legalább két db borostyánsárga színű küllőprizmával
bike-uzbekistan.jpg

3. Nézd át a KRESZ-t

A közlekedési szabályok a kerékpárosokra is érvényesek, elengedhetetlen, hogy képben legyél minden szabállyal. Hidd el, sokkal jobb lesz mindenkinek, ha pontosan tudod, mit kell csinálni egy útkereszteződésben, körforgalomban, átjárónál, vagy mit jelentenek a közlekedési táblák.

4.Gyakorolj, indíts kisebb távokkal

Ismerjétek meg egymást az új bringáddal. Ha van lehetőség rá, akkor ne a csúcsforgalomban, hanem például egy parkban, vagy egy kevésbé forgalmas kis utcában. Nem kell rögtön 100 kilométereket tekerni. Használd minél többször, de eleinte csak kisebb távokra. A tekeréssel olyan izmaidat fogod megmozgatni, amelyeket addig valószínűleg ritkán terheltél meg, a szervezetednek hozzá kell szoknia a biciklizéshez. Lassan, fokozatosan növeld a távokat, így nem lesz annyira megerőltető.

sportagak_kerekpar_03_vidam_x800-800x3941.jpg

5. Szerezd be a megfelelő ruhákat

Nem is gondolnád, hogy bringás közben mennyire fontos a megfelelő öltözet, egy rossz nadrág, vagy egy kényelmetlen póló rémálommá változtathatja a tekerést. A megfelelő öltözet hatással van a teljesítményedre, de nem csak emiatt fontos, hiszen a rossz ruhaválasztás balesetveszélyes is lehet: egy csúszós cipő miatt eleshetsz, a nadrágod becsípheti a lánc.

+ 1. Karbantartás

A bringát érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni, karbantartani, elvégre neki is szüksége van egy kis törődésre.


Ha tetszett a cikk, lájkold Facebook oldalunkat, iratkozz fel YouTube csatornánkra, vagy kövess minket Instagram profilunkon!

Forrás: welovecycling
Fotók: utazom.com