A „Csárdák útja” tematikus útvonal a régi, Debrecen és Pest közötti állathajtó, kereskedelmi és postaútvonalként is szolgáló Sóúton vezeti végig a látogatókat, több helyszínen bemutatva a Hortobágy környéki csárdák, és a pusztát benépesítő pásztorok világát. Hortobágyon a legidősebb és a legnagyobb csárdánk történetét, az egykori pusztai közlekedést, és az itt megfordult híres embereket külön kiállítás mutatja be. A Nagycsárda mellett, az egykori szekérállás épületében, a Hortobágyra jellemző pusztai legeltető állattartást és az ahhoz kapcsolódó pásztoréletet élőképekkel, vetítésekkel életre keltő Pásztormúzeum várja a látogatókat. A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi érdekessé a kovács, a bognár, a csizmadia, a mézeskalács készítő, a kalapos, a fazekas, a kötélverő, a szíjgyártó mesterek korhűen berendezett műhelyeivel. Ha a Hortobágyra, a magyar Pusztára érkezünk, mi is, akárcsak a múlt utazói, a végeláthatatlan fű- és nádtenger vándorai, vagy még inkább vendégei leszünk. A többnapos út közben megszomjazunk, megéhezünk. A puszta étvágyat csinál, finom ételekhez, hűsítő italokhoz, na meg sokszínű látnivalóihoz is.

A csárda útvonal nyugati kapuja a Tiszafüred határában lévő, legeredetibb állapotában fennmaradt Meggyes csárda, míg a keleti végén az egykor debreceni földön álló Kadarcsi csárda tornácos épülete található. A csárdák több évszázados falai között napjaink turistái is felfrissülést nyerhetnek, a Hortobágyi csárdában tájjellegű ételekkel csillapíthatják éhségüket.

A Hortobágyi Nemzeti Parkon keresztül keletről nyugat felé haladó tematikus útvonal mentén azonban sok egyéb látnivaló is akad, mint a Szálkahalmi tanösvény, Hortobágy községben a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvar, illetve a Hortobágyi csárdán kívül a Kilenclyukú híd, a Pásztormúzeum és a Körszín kézműveskiállítás és ajándékbolt is. A hídon áthaladva, a Hortobágy folyó mentén juthatunk el a malomházi Puszta Szafariparkba. Itt érkezünk el egy mozgalmas nap végére. Érdemes kényelmes szállást foglalnunk, például a mátai Fecskeház erdei iskolában.

Másnap új kalandokra indulhatunk Európa egyik legfontosabb vízimadár-élőhelyén haladó Hortobágy-halastavi kisvasúton, majd Budapest irányában a Meggyes csárdát és az Egyek-pusztakócsi mocsarak mellett található górési Madárrepatriáló állomást kereshetjük fel.

 

Csárdák útján fotógaléria

AZ ÚTVONAL NEHÉZSÉGI FOKA: 

 

Könnyű túra. Jól járható sík terep, többnyire aszfalt és kiépített kerékpárút, néhol földút.

Szintemelkedés elhanyagolható, felkészülés és gyakorlat nélkül is könnyen teljesíthető.
Családbarát vagy közösségépítő túra.

Ha tetszett a cikk, kövess minket a Facebook, YouTube vagy Instagram felületeinken is!