Két balkáni ország lekerült a biztonságos desztinációk listájáról

A járványügyi helyzetet értékelve az országos tisztifőorvos a beutazási korlátozásokhoz kapcsolódóan két ország besorolásán módosított nemrégen. Pirosból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárgáról zöld besorolásúra módosult Portugália – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye alapján.

A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség és a bizonyos országokat érintő beutazási korlátozások továbbra is érvényben vannak. A cél még mindig az, hogy a vírus behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását megakadályozzák, és a további szigorítások, korlátozások elkerülhetőek legyenek. 

A beutazási korlátozások a sárga és a piros besorolású országokból hazaérkezőket érintik: a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karanténra kötelesek. A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig, és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, és negatív teszt esetén feloldható a karantén.

Az EU levette Szerbiát és Montenegrót is a biztonságos országok listájáról. A járvány balkáni terjedése miatt döntöttek így. A döntés legalább két hétig marad érvényben, ugyanis az EU külső határainak megnyitásáról legközelebb 14 nap múlva folynak tárgyalások.

Hírügynökségi források szerint hétfőn este az Európai Unió soros elnökségét betöltő Németország javasolta Szerbiával és Montenegróval kapcsolatban a szigorító lépéseket, amit számos másik ország, köztük Franciaország, Spanyolország és Hollandia is támogatott. Magyarországon egyébként Szerbia sárga jelzéssel, Montenegró piros jelzéssel bír.

————————–

Forrás: koronavirus.gov.hu, travelo.hu

Képek: bicajos.com, travelo.hu

————————–

Ha tetszett a cikk, lájkold Facebook oldalunkat, iratkozz fel YouTube csatornánkra, vagy kövess minket Instagram profilunkon!