Nemzetközi kerékpárút vezet Szentgotthárdtól a Velencei-tóig

A napokban átadták az EuroVelo14 magyarországi szakaszát, valamint hat őrségi kerékpáros túraútvonalat. A túraútvonal Közép-Európa tavait köti össze, így hazánkban érinti a Balatont, a Velencei-tavat, majd egészen a Tisza-tóig fog vezetni. Jövőre elkészülhet a Velencei-tavat Budapesttel összekötő szakasz is, ami nagy lökést adhat a kerékpáros turizmusnak.

A napokban avatták fel a Szentgotthárd-Velencei-tó között frissen kitáblázott nemzetközi kerékpáros túraútvonalat. Az EuroVelo14 a legújabb nemzetközi túraútvonal, amely az ausztriai Zell am See-től vezet egyelőre a Velencei-tóig. A túraútvonal Közép-Európa tavait köti össze, így hazánkban érinti a Balatont, a Velencei-tavat, majd egészen a Tisza-tóig fog vezetni. Ezzel egy időben átadták az Őrség hat kitáblázott kerékpáros körtúráját és bemutattak egy őrségi aktív turisztikai kiadványt is, amely jelentősen hozzájárulhat a térség aktív turisztikai vonzerejének a növeléséhez.

Révész Máriusz az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón elmondta, hogy ha a jövő évben elkészül a Velencei-tavat Budapesttel összekötő szakasz is, és sikerül az útvonal melletti szolgáltatásokat is fejleszteni, akkor mindez óriási hatást gyakorol majd a kerékpáros turizmus fejlődésére.

A munkákat kormányzati szereplők mellett, civil szervezetek is támogatják, akik a Magyar Közúttal szoros együttműködésben dolgoznak. A kooperációnak köszönhetően csak az Őrségben hat kitáblázott kerékpáros körtúra útvonalat alakítottak ki,hogy biciklin ülve is keresztül-kasul be lehessen barangolni a tájegység dimbes-dombos vidékét. Mind a hat túra Őriszentpéterből indul, és oda is tér vissza, olyan látnivalókat érintve, mint a pityerszeri skanzen, az alpakafarm, a kézműves csokoládémanufaktúra, a Natura2000 Látogatóközpont, sőt egyikük átvezet Szlovéniába is.

A túrákat és a látnivalókat az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kiadásában most megjelent az “Aktívan az Őrségben” kiadvány foglalja össze magyar mellett német nyelven is. Az EuroVelo14 útvonalát is érintő kerékpártúrákon túl több könnyű és nehezebb gyalogos kirándulás, illetve egy a Rábán vezető vízitúra is szerepel az ajánlatok között. Az Őrségi Nemzeti Parkkal együttműködve olyan természetközeli és kulturális látnivalókat tartalmaz a füzet, ahol minden természetjáró tartalmasan töltheti el szabadidejét.

Az EuroVelo útvonalakkal az Európai Kerékpáros Szövetség azt szeretné elérni, hogy jó minőségű, standardizált minősítési rendszer alapján értékelt kerékpárutakon lehessen átszelni Európát. 2020 végére 16 kijelölt hosszú távú útvonalon lehet kerékpározni közel 90 ezer km hosszan. 2019 novemberében ebből több mint 45 ezer km volt készen.Ehhez az úthálózathoz csatlakozik az EuroVelo14 most elkészült szakasza, amely Szentgotthárdot köti össze a Velencei-tóval.

————————–

Forrás: MTI, Origo

Képek: Bicajos, Aktív Magyarország, EuroVelo

————————–

Ha tetszett a cikk, lájkold Facebook oldalunkat, iratkozz fel YouTube csatornánkra, vagy kövess minket Instagram profilunkon!