Mi a helyzet az itthoni kerékpáros túrázással?

Folyamatosan érkeznek a friss információk, javaslatok arról, hogy mit tegyél, illetve mit ne tegyél annak érdekében, hogy minimalizáld a Covid-19 vírus terjedését és a megbetegedést. De akkor most mi a helyzet a hazai túrakerékpározással?

A mai napon az operatív törzs sajtótájékoztatóján, Müller Cecília országos tisztifőorvos a következő mondatokban foglalta össze a szabadban végezhető sportolást:

„Kifejezetten javasoljuk a testmozgást és ezzel az immunrendszer erősítését. Továbbra is mehet a szabadba sportolni, aki egészséges. Ki lehet menni a Margitszigetre is, de vidéken is el lehet menni nagyobb sétákra, egymástól két méteres távolságot tartva.”

Számunkra bringásokra ez annyit jelenthet, hogy mehetünk kisebb távokat, de sajnos le kell mondanunk a hosszabb, több napos vagy hetes túrázásokról és a nagyobb csoportos bringázásról. A lenti összefoglalóban szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy mire figyelj, ha elindulsz tekerni:

  • A kerékpárosok nagy része az edzettségének köszönhetően az átlagnál erősebb immunrendszerrel rendelkezik, ezért kisebb eséllyel betegszik meg, de tünetmentes vírushordozóvá könnyedén válhat és megfertőzheti családtagjait, ismerőseit.
  • Bármennyire is erős az immunrendszered, sportolás után rövidtávon sokkal sebezhetőbb, mint általában. Figyelj arra, hogy hol tartózkodsz a bringázás befejezését követő időszakban.
  • Ha nem érzed magad jól, köhögsz, folyik az orrod, ne menj ki a szabadba.
  • Kerékpározás közben figyelj arra, hogy ne fogdosd, törölgesd a kezeddel az arcodat, szemedet vagy a szádat. Viselj sapkát vagy fejpántot. Vigyél magaddal egy kisebb törölközőt, papír zsebkendőt, vagy nedves kéztörlőt és ezekkel törölgesd az izzadtságot.
  • Ha megállsz egy utcai csapnál frissíteni, ivás előtt a lehetőségekhez mérten alaposan moss kezet.
  • Ne látogasd még a kisebb létszámú tavaszi bringás eseményeket sem. Készülj a nyári és őszi eseményekre.
  • Kisebb baráti bringázás közben is kerüld a megszokott mozdulatokat. Ne fogj kezet, ne adj puszit.
  • Ne feledd, hogy a túrabringázás a hobbid. Legyél türelmes, elfogadó, engedd el, ami nem megy. Jelenleg a legfontosabb az egészség és a fertőzés terjedésének lehető legnagyobb mértékű lassítása.

A túrabringázás mellett a mindennapi életben is érdemes most biciklire ülnünk és így intéznünk kisebb-nagyobb ügyeinket, elkerülve a tömegközlekedést. És nem utolsó szempont, hogy a bringa környezetbarát és a rendszeres testmozgással az immunrendszeredet is erősíted.

—————————————————————————————–

Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Cikk: bicajos.com • Fotók: bicajos.com

—————————————————————————————–

YOUTUBE CSATORNAFELIRATKOZÁS ITT >> BICAJOS