Ma lépett életbe az új szabály: EU-n belül bárki bárhonnan rendelhet a webshopokból

Az Európai Unió egész területén érvénybe lépett az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben. Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy elutasítja bankkártyájukat – csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak.

Bárhol tartózkodjanak is az EU területén, az új uniós rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán.

Az Európai Bizottság által kiadott közlemény emlékeztet: néhány éve, 2015-ben még a weboldalak 63%-a nem engedte, hogy a vásárlók más uniós országból vásároljanak. Ennek következtében a külföldön online vásárlást bonyolítani kívánó fogyasztók közel kétharmada nem tudta sikeresen befejezni a tranzakciót.

A Bizottság szerint az új szabályoknak köszönhetően versenyképes árak mellett szélesebb választék fog a fogyasztók rendelkezésére állni, akik így előnyösebb ajánlatok közül válogathatnak majd. Ugyanakkor a vállalkozások ügyfélköre az országhatároktól függetlenül fog bővülni, és az alacsonyabb ügyleti és adminisztratív költségek is kedvezőbb helyzetet teremtenek számukra. A rendelet ezenkívül része azoknak a szélesebb körű uniós törekvéseknek is, amelyek célja az e-kereskedelem fellendítése az egységes piacon. Idetartoznak a következő intézkedések: a fogyasztók online védelmének javítása, a megfizethető, határokon átnyúló csomagkézbesítési szolgáltatások biztosítása, valamint az egyszerűsített héaszabályok (héa = hozzáadott érték adó, Magyarországon: áfa – a szerk.) bevezetése, amelyek megkönnyítik az online vásárlást és értékesítést.

bike-store-11

A rendelet végrehajtása a tagállamok feladata, amelyeknek létre kell hozniuk a rendelet zökkenőmentes alkalmazásához szükséges struktúrákat. A tagállamoknak ki kell jelölniük a végrehajtással megbízott szerveket és szerveket, amelyek gyakorlati segítséget nyújtanak majd a fogyasztóknak. Ezen túlmenően hatékony, arányos és visszatartó erejű intézkedéseket kell bevezetniük a rendelet megsértésének minősülő esetekre vonatkozóan. A Bizottság 2020 márciusáig elvégzi a területi alapú tartalomkorlátozást tiltó rendelet első felülvizsgálatát. Az értékelés során a Bizottság megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében a megkülönböztetésmentesség elve kiterjeszthető-e az elektronikus úton nyújtott olyan, nem audiovizuális szolgáltatásokra, amelyek fő jellemzője a szerzői jogi védelem alatt álló tartalom (ilyenek például az e-könyvek, a zene, a játékok és a szoftverek). A Bizottság azt is gondosan elemezni fogja, hogy más ágazatokban – például a közlekedési és az audiovizuális szolgáltatások területén – vannak-e még az állampolgárság, a lakóhely vagy a letelepedés helye alapján indokolatlan korlátozások, amelyeket meg kell szüntetni.


Forrás: hvg.hu
Fotók: bicyclespecialists