Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát

17 ezer négyzetméter, 12 ezer férőhely. Ezt a hatalmas bringás építményt az utrechti vasúti pályaudvar alatt hozták létre, hogy az ingázóknak is kényelmes legyen a közlekedés.

Légvonalban kevesebb mint két óra választja el egymástól Budapestet, valamint Hollandia egyik legnagyobb városát, Utrechtet, mégis, mintha fényévekben lehetne mérni a távolságot. 

test_123_5-0.jpg

Az Inhabitat beszámolója szerint a hollandok nemrég átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát, ami több mint 10 ezer kerékpáros életét könnyítheti meg a városban. Az utrechti központi pályaudvar alatt egy nagyjából 17 100 négyzetméteres mélygarázst alakítottak ki, kifejezetten a kerékpárosok számára. Ennek köszönhetően nemcsak a bringás közlekedés lesz sokkal egyszerűbb a városban, de nagy segítséget kaptak azok az ingázók is, akik a pályaudvarig is biciklivel mennek.

 

Martijn van Es, a Fietsersbond nevű holland kerékpáros szervezet vezetője szerint a megoldás már régóta váratott magára. A szakember szerint ugyanis a helyi kerékpárosok száma gyorsan bővült az elmúlt évtizedekben, amivel az infrastruktúra nem tudott lépést tartani. Az átlag utrechti lakos évente mintegy 960 km-t teker le kerékpárjával, sokan dolgozni is ezzel mennek. Emiatt a kerékpáros parkolóhelyek bővítése mára az egyik legsürgősebb feladattá vált. A mostani mélygarázs a tervek szerint 2018 végére éri el a maximális kapacitását, akkora mintegy 12 500 kerékpárt tud majd befogadni.


 

Forrás: designboom.com
Fotók: designboom.com