A világ legnagyobb szellemvárosa, ahol még közbringarendszer is működik

Kínában a Sárga-folyó mentén, közel a mongol határhoz található Ordos városa. Vezetősége még 2003-ban döntött úgy, hogy egy nagyszabású városbővítési projekt keretén belül, a városközponttól 16 km távolságra egy egészen új, 1 millió ember befogadására képes városrészt hoz létre. Az éveken át épülő világszínvonalú metropolisz költségei végül több, mint 161 millió dollárnál álltak meg, ám ezt a pénzt akár ki is dobhatták volna az ablakon.

A tervezett egymillió lakos helyett ugyanis végül csak 30 ezer emberrel sikerült feltölteni a várost. Ráadásul mivel a városban nincs kellő számú lakos, ezért munkahelyek sincsenek, így az egyébként itt élő kevés ember sem tud munkát vállalni. Többnyire ennek is köszönhető az, hogy a város napközben gyakorlatilag teljesen üres, valóságos szellemváros.

Bár a jelzőlámpák működnek, nincs számottevő forgalom, amit szabályozniuk kellene. Járókelőkkel csak elvétve lehet találkozni az utcákon, helyettünk inkább magányosan dolgukat végző közmunkások tűnnek fel itt-ott. Ordos Kangbashi városrésze saját könyvtárat és múzeumot is kapott, ám ezeket sem látogatja senki, így a hét nagy részében zárva tartanak. A tömegközlekedés folyamatos, annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy utas sem használja.

Kicsit olyan, mintha egy önmagától működő városban lennénk, ahol minden annak rendje és módja szerint működik, csak éppen emberek nélkül. Sok mindent lehet rá mondani, csak azt nem, hogy spóroltak volna a beruházással. Gyönyörű parkok és szobrok találhatók mindenütt. Ugyan a lakótelepeken még elvétve találkozni azért emberekkel, az irodaházak, kormányzati központok, és üzletek teljesen kihasználatlanul állnak.

Még egy közbringa rendszert is létrehoztak a városban, amelyet már le sem zárnak éjszakára, hiszen gyakorlatilag nincs aki ellopná őket. A hazai Mobike Company 1.000 darab kerékpárt helyezett el a több mint 30 kerékpáros állomáson, melyek a kihalt belvárosban, vagy az üres bevásárlóközpontok környékén találhatóak. Csak a közbringarendszer kialakítása közel 3 millió yüan-t (434.000 US$) emésztett fel.


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Forrás: chinadaily.com
Fotók: chinadaily.com

————————————————–

YOUTUBE CSATORNAFELIRATKOZÁS ITT >> BICAJOS