Edzés szobabiciklivel azoknak, akik komoly eredményeket szeretnének

A kardió mozgásformák lényege, hogy felpörgetik a szívritmust, így számos előnyös egészségügyi hatásuk van, sőt, amíg mozogsz, nagyon sok kalória ég el, hiszen nagy izomcsoportok végeznek tempós, de monoton munkát. De attól, hogy néha tekersz tíz percet, semmi sem fog változni.

A kardió mozgásformák közé tartozik a szobabiciklizés is, mely nagyszerű kiegészítője lehet bármilyen diétás, zsírégető programnak. Tíz perc tekeréssel ugyanis közepes tempóban máris 88 kalóriát égetsz el, ha pedig tényleg rákapcsolsz az edzéssel, akkor ez 131-re vagy a fölé is mehet.

Szobabiciklis edzésterv

Fontos azonban, hogy a szobabiciklizésnek nem sok, vagy semmi hatása nem lesz, ha csak heti egy-két alkalommal tíz percet tekersz, és azt is kényelmes ütemben, kis intenzitáson. Ennél hatékonyabb, ha nagyobb intenzitáson, keményebb nehézségi fokozaton pedálozol, ha viszont rosszul választod meg a terhelést, nagyon gyorsan kifulladhatsz. Érdemes ezért fokozatosan haladni.

Kezdőként törekedj arra, hogy heti öt-hat alkalommal tudj nagyjából 30 percet közepes tempóban és nehézségen biciklizni. Ilyenkor a szívritmusod a maximális teljesítmény 50-70%-a körül legyen. Ha ez nagyon nehezen megy, tízpercenként iktass be eleinte egy-két perc pihenőidőt.

Ezt követően heti kétszer fokozd a tempót gyorsra, míg ezen kívül még három alkalommal közepes vagy lassú tekeréssel eddz. A pihenőnapok ne essenek egymás utánra. A magas intenzitású napok során a szíved dolgozzon 75-85%-on a félórás időtartam legalább kétharmadában. Ha ez már jól megy, azzal felkészültél egy intervallumos edzésre is.

Intervallumedzés szobabiciklivel

A legtöbb edzésforma végezhető intervallumokra bontva, melyek megnövelik az edzés zsírégető hatását. Az intervallumos edzésben egy rövid ideig maximális erőbedobással kell végezned a mozgást, majd pihenésként ugyanazt lassabban, majd egy újabb magas intenzitású szakasz következik, és így tovább.

A szobabiciklis edzések esetében ez működhet úgy, hogy az első öt-tíz percben lassú, majd közepes intenzitáson bemelegítesz. Ezután két percen keresztül állítsd a gépet nehéz fokozatra, és tekerj olyan gyorsan és erősen, ahogy csak tudsz. Vedd lejjebb a nehézségi szintet, és csökkentsd lassúra a tempót újabb két percen keresztül, amíg nem érzed, hogy egy kicsit lassul a pulzusod. Váltogasd a magas és alacsony intenzitást 15-16 percen keresztül. Végül egy három-öt percen át tartott közepes tempóval vezesd le az edzést.


Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

 

Forrás: femina.hu
Fotó: femina.hu