Mennyire biztonságos a bringás kulacsod?

Ha kerékpározni indulsz, az egyik legfontosabb felszerelés a kulacs, amit bármekkora is a tervezett táv, érdemes magaddal vinned. Ám közel sem mindegy, milyen műanyagból készült a kulacsod, hiszen a frissítésre szánt italba kioldódó toxikus anyagok károsak az egészségre.

100_0196a

A biszfenol A (BpA) tartalmú cumisüvegeket 2011-ben már betiltották az EU-ban is, hiszen ez a polikarbonát műanyagok gyártásához használt kémiai anyag köztudottan veszélyes – nem csak a kisgyerekekre, de a magzatra is. Azóta számos tanulmány bizonyította, mennyire káros a felnőttekre is a BpA, melyet nagyrészt az ételek, italok tárolására használt műanyagok, sport felszerelések, így a bringás kulacsok is tartalmazhatnak. Többek közt magas vérnyomást, cukorbetegséget, meddőséget, korai pubertást okoz a BpA, mely a szervezetben xeno-ösztrogénként viselkedik, azaz az ösztrogén hormont utánozza, felborítva ezzel a szervezet kényes hormonháztartását.

Könnyedén dekódolható milyen műanyagból készült a bringás kulcsod: ha megfordítod, az alján a kis háromszögben feltüntetett számot kell figyelni. Kerüld el a 7-es, 3-as, vagy PC jelzést, melyek BpA tartalmúak, illetve a 6-os jelzést, mely ugyan BpA-mentes, de rákkeltő sztirol oldódik ki belőle.

Forrás: sportandmove