Tudtad, hogy a sok folyadékbevitel ugyanolyan káros lehet, mint a kevés?

A túl kevés folyadékivásról sokat lehet hallani. Néha úgy érzi az ember, hogy a csapból is ez folyik, nem a víz. De mi a helyzet a másik véglettel, amikor valaki túl sokat iszik? Optimális esetben egy felnőtt embernek 2-2,5 literre van szüksége naponta. Ez a mennyiség a folyadékpótlásra vonatkozik, nem pedig a vízivásra.

Mennyi az ideális mennyiség, amit naponta meg kell innod?

Optimális esetben egy felnőtt embernek 2-2,5 literre van szüksége naponta. De ne aggódj, ha ennél csak egy kicsivel iszol többet, az még nem jelent problémát. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a mennyiség a folyadékpótlásra vonatkozik, nem pedig a vízivásra.

Ha azonban te dinnyét eszel dinnyével, vagy nagyon helytelenül minden nap egy liter kávét iszol, akkor természetesen neked ezt be kell kalkulálnod a fenti mennyiségbe, annak megfelelően, hogy az vizet ad, vagy vizet vesz el (ahogy a kávéivás). Szóval, a fenti vízfogyasztási javaslatot helyén kell kezelni, de irányadónak ez a szám tökéletes. Étkezési és ivási szokásaid, valamint sportos vagy mozgásszegény életmódod szerint magadra kell igazítanod.

Miért baj, ha túl sokat iszol?

A tested egy ámulatba ejtően összetett rendszer, akkor működik tökéletesen, ha megkapja a számára ideális üzemanyagokat, a megfelelő formában és mennyiségben, nincs ez másképp a folyadékbevitellel sem.

A szervezet elektrolit-háztartása is felborulhat, ha túl sokat iszol. A szervezetben felhalmozódott víz többek között okozhat ödémát, ami nehézlégzéshez is vezethet. A testsúlygyarapodás is lehet az egyik tünete a szervezetben lévő túl sok víznek. Időnként a szervezet részéről a fejfájás, tompultság is jelezheti a hiperhidratációt.

cyclist_drinking_water-1471258716329-di40j9fmo7zs-630-80

Mit kell tudni a hiperhidratációról, vízmérgezésről?

Ha egyszer-egyszer elfordul, hogy rövid idő alatt rengeteget iszol, az az akut folyadékbevitel. Jó hír, hogy ez legtöbbször ártalmatlan, persze itt sem mindegy, hogy 2 vagy 10 literről beszélünk. A szervezeted ilyenkor majd gyakrabban zavar ki a WC-re.

Hiperhidratációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor sokkal több víz halmozódik fel a szervezetedben, mint amennyire szükséged van. Krónikus folyadékbevitelnek pedig azt hívjuk, amikor hosszú távon, azaz rendszeresen túl sokat iszol.

A vízmérgezés akkor jelentkezik, amikor a kelleténél jóval többet iszik valaki és nagyon sok víz kerül a szervezetébe. Ennek hatására a tápanyagok túlzott mértékben felhígulnak, ráadásul a veséket is túlzott mértékben leterheli. Ha alacsony a szervezeted nátriumszintje, akkor felléphet étvágytalanság, kimerültség és izomgyengeség is. Súlyos esetben eszméletvesztés és kóma is jelezheti a vízmérgezést, végső esetben pedig halállal is végződhet. A vér nátriumtartalma szoros összefüggésben van a vízivási szokásaiddal, ezért is fontos, hogy aktív mozgás után nátriumtartalmú italokat fogyassz.

Ha nem mérem, honnan tudom, hogy kellő mennyiséget iszom?

Figyelni kell arra, hogy mennyit jársz a WC-re, mert az egy erősen árulkodó jel. Ha folyamatosan rohangálsz és úgy érzed, hogy egyszerűbb lenne beköltöznöd a mellékhelyiségbe, vagy ha a teljes munkaidőd alatt egyáltalán nem kell kimenned, az egyik sem egészséges.

Másik támpont a vizeleted színe, ami akkor jó, ha világossárga. Szerencsére, a tested üzen neked, ha baj van, csak tudnod kell értelmezni a jeleket. Abban az esetben, ha sötétebb, akkor több, ha áttetsző a vizeleted, akkor épp kevesebb vízre van szükséged. A vizeleted színe különböző betegségektől és szokásaidtól is lehet eltérő, ezért, ha gyakran változik, vagy hosszú ideig sötét, mindenképp érdemes utánajárnod a dolognak.

woman-cyclist-testosterone-650x433

Mikor nem baj, sőt jó, ha többet iszol
  • lázas betegség esetén
  • erős fizikai igénybevételkor
  • nagy melegben

Viszont  ilyen helyzetekben – pl. sportoláskor – is érdemes figyelni, hogy óránként ne fogyassz többet 0,8-1 liternél.

Mit ne csinálj

Az sem mindegy, hogy hogyan iszod meg a napi adagodat. Az egész napos szomjazás után ne akard délután-este hirtelen pótolni a szükséges folyadékmennyiséget, mert ezzel többet ártasz, mint használsz magadnak.

A cikknek nem az volt a lényege, hogy ezután átess a ló másik oldalára és alig vegyél magadhoz folyadékot. Nem kell, hogy minden egyes cseppet számolj, mielőtt meginnád, de jó ha odafigyelsz arra, hogy az ideális keretek között maradj!

Ha tetszett a cikk, lájkolj minket a Facebook-on is!

Forrás: masszazscetliblog