A Mátra alig ismert kincsei, amit látnia kell mindenkinek! 5. rész

A Mátra tele van szebbnél szebb csodával, amit érdemes mindenkinek megismerni. Mostani ötrészes cikksorozatunkban bemutatjuk nektek a Mátra mesebeli vidékét, és olyan helyekre kalauzolunk el titeket, ahol még lehet, hogy nem is jártatok.

rakoczifa04

A parádi Rákóczi-tölgy

Létezik egy legenda, mely szerint a település parkjában található több mint 300 éves kocsányos tölgyfához kötötte II. Rákóczi Ferenc fejedelem a lovát, miközben a Felvidékre tartott, s hűs koronája alatt pihent meg. 

Az, hogy igaz-e a fához kapcsolódó legenda, sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk, de az tény, hogy a térség akkoriban a Rákócziaké volt, az itt kialakult üveggyártást is ennek a családnak köszönhetjük. Az is biztos, hogy az ős-tölgy már legalább 300-350 éves, tehát, ha a nagyfejedelem 1710-ben – ahogy a történet tartja – erre járt, a fa már létezett, még ha nem is olyan vastag törzzsel rendelkezett, mint napjainkban.

rakoczifa05

A fa kerülete 9,5 méter, lombkoronája 40 méter volt, de 20 évvel ezelőtt sajnos teljesen kiszáradt, 2 éve pedig egy viharban kidőlt, úgyhogy mára csak a törzse maradt meg, a veszélyes kiálló ágakat le kellet vágni –folytatta a történetet Parád első embere. A belseje annyira elhalt, hogy ma egy ember bele is tud állni. Emblematikus helyen áll ez a fa, hiszen az Ilona-völgy szinte vele kezdődik, ez a túraútvonal elindítója, ezért fontos, hogy megőrizzük jelen állapotában.

Forrás: KékesOnline