A Tiszakürti Arborétum

A Tiszakürti Arborétum története a XIX. század közepén kezdődött.  Az akkor 17 ha-os területre -mely addig ártéri erdőként funkcionált- gondozott parkot álmodtak meg tulajdonosai. A korábbi ártérre jellemző erdőtársulás (tölgy, kőris, szil)  mellé idegen növényfajok kerültek betelepítésre (platánok, hársak, amerikai tölgyek, fenyőfélék).

Jelenlegi területe 60 ha, növényfajainak száma meghaladja az 1000 fajtát. A gyűjtemény „Öregkerti” része 3,5 km hosszú, díszkővel burkolt sétaúthálózatot követve fedezhető fel. 2006–tól egy akadálymentesített látogatóközpont, látványtó és kilátó várja a vendégeket.

DSCF3353

A Tige család volt az, aki először Tiszakürtön egy kisebb vadászkastélyt épített, majd otthonául is e községet választotta. Gróf Tige Lajosnak egyetlen lánya született, akit a szarvasi birtokkal rendelkező hadmérnök gr. Bolza József fia kért feleségül. Az ifjú pár Pozsonyban élt, de nagyszabású terveket szőttek a tiszakürti birtokon, udvarházat kezdtek el építeni a régi vadászlak helyén a református templom melletti nagy, falusi telken.  A templom alatti erdős mocsaras kb. 27 kh területű (17 ha), a Tisza rendszertelen kiöntései miatt szinte hasznosíthatatlan birtok megszerzése után, a világot járt Bolzák ebbe főúri kertet álmodtak bele.

29B_OKKT_Tiszakürt_Arborétum

Elképzelése nagyon egyszerű volt. Meghagyni az értékeset és eltávolítani az építendő kert számára értéktelent. Az alapjaiban kialakított kert lehetőséget adott a külhoni fajok telepítésére is. A kb. 130 éve elindult exóta telepítéskor platánok, hársak, amerikai tölgyek, fenyőfajok kerültek elültetésre, de helyet kaptak az ország és Európa más vidékeiről származó növények is (nehézszagú boróka, luc-, fekete-, erdei és jegenyefenyők).  Ilyen alapokon jöhetett létre egy főúri kert, melyet később arborétummá lehetett fejleszteni.

Az első világháború harci cselekményei nem érintették a falut. A kert fejlődése szempontjából a két világháború közötti időszak nem volt jelentős, mert a társadalmi átalakulások a család szegényedéséhez vezettek. Fejlesztésre nem, csak fenntartásra jutott a grófi költségvetésből.

1961-ben elkezdődött a terület teljes bekerítése. A döntés adott volt, grófi parkból arborétumot kell létrehozni. Ekkor újra összekapcsolódhatott a két Bolza testvér, József és Pál szellemi örökségeként ránk hagyományozott tiszakürti és szarvasi kert. A rekonstrukció és az átalakítás terveinek kidolgozására a helyi Tanács Bauecker Alajost a szarvasi arborétum vezetőjét kereste meg. Ő nemcsak a terveket készítette el, de 1984-ben bekövetkezett haláláig ellátta a rendszeres szaktanácsadó szerepét is.

DSCF3393

Az elért eredmények láttán 1971-ben Megyei Tanácsi határozattal az arborétumot megyei védett területté nyilvánították és ezt követően a megyei vezetők már a bővítésen gondolkodtak. Így valósulhatott meg 1975-ben az eredeti arborétum 17 ha-os területének, 10 ha-ral való kibővíése. 1985 évvégén megszületett a Tiszakürti Arborétum. 2001 szeptembere óta park területe (60 ha) Országos Természetvédelmi Terület.

Mára minden feltétel adott arra, hogy a jövőben országosan is meghatározó fásszárú növénygyűjtemény jöhessen létre és a következő generációk is gyönyörködhessenek és pihenhessenek a  Tisza-vidék életerőt sugárzó fái alatt.

Galéria:

This slideshow requires JavaScript.

Forrás: tiszakurt.hu
Fotók: Erdélyi Zsolt / Bicajos.com

————————————————–

Ha tetszett a cikk, lájkolj minket Facebook-on és iratkozz fel YouTube csatornánkra!

————————————————–